Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Byggerens historie

Billdet af bryggeren i 1978.

Byggerens historie

Historisk set blev byggelegepladserne grundlagt ud fra en bevidsthed om at børn har brug for et uderum til kreativ udfoldelse, leg og læring. Den første byggelegeplads blev grudlagt som et tilbud til "Byens" børn. Det var et tilbud om at få jord under neglende og en naturlig tilgang til udelivets kreative legeunivers. 
Byggelegepladsen i Emdrup blev oprettet i 1943. Det var havearkitekten C. Th. Sørensen, som 
allerede i 1931 fik ideen til at oprette en legeplads, hvor børnene kunne få lov til at udnytte deres 
kreative evner til at bygge og lege med gamle biler, kasser og brædder. Det var den første legeplads af sin art, den brød med den traditionelle indretning af legepladser. 
Om mulighederne i en sådan form for legeplads skrev han i 1950: 
"den byder børnene muligheder for at skabe og forme. De kan drømme og fantasere og gøre drømme og fantasier til virkelighed, i hvert fald en virkelighed som barnesindet er tilfreds ved.

De overvejelser Sørensens gjorde sig tilbage i 1930-erne er stadig stærkt aktuelle i dag. Byens børn har brug for det naturlige uderum og en modpol til den urbane opdragelse. Byggelegeplads konceptet er til stadighed levende og aktuelt i dagens Danmark. 
I 2006 kom byggelegepladserne med i kulturministeriets børnekultur kanon.
Byggelegepladsen Rønneholm blev opført i 1971 som en del af den integrerede institution Rønneholm. Ideen var at man skulle kunne tilbringe hele sin barndom og ungdom fra 0-18 år , fra vuggestue, børnehave, fritidshjem til byggelegeplads.
Principperne for byggelegepladsen fulgte de oprindelige tanker om fællesskab, frihed medbestemmelse hvor børn og unge bliver inddraget og har medindflydelse på deres egen hverdag.

Billedet af byggeren i 70'erne